Vuokra pitäisi maksaa, samoin sähkölasku, vesilasku, kännykkälasku ja nettilasku. Ruokaa täytyisi ostaa ja uusi koulukirja pitäisi hankkia. Opiskelijoilla on yllättävän paljon rahallisia menoja, jotka heidän jollain kumman keinolla täytyisi hoitaa. Kelan tuilla ei pitkälle pötkitä. Itselläni ei kuukausittaisista tuista jää käteen paljoakaan. Kuulun siihen sakkiin, joiden vanhemmat eivät enää huolehdi rahallisista menoistani. Kaikki laskuni ja hankintani maksan itse.

 

Saadakseen Kelalta opintotukia, paperisodalta ei voi välttyä. Ensin pitää sivutolkulla vastata erilaisiin kysymyksiin, tietää vanhempien tuloja, puolison tuloja jne. Sitten tarvitaan jäljennöksiä vuokrasopimuksista ja selvityksiä siihen miksi koulumatka täytyy kulkea omalla autolla sen sijaan, että käyttäisi yleisiä kulkuneuvoja.

 

Ja opintotuen suuruuteen vaikuttaa niin moni seikka; vanhempien tulot, puolison tai avopuolison tulot, asuuko kotona vai ei, onko toisen asteen koulutuksessa vai ammattikorkeassa, onko työharjoittelu palkatonta vai ei ja saako jotain muita tukia tai korvauksia.

 

Opintotuki tulee, opintotuki menee ja taas sitä odotetaan ja kituutetaan kuukaudenpäivät makaroonilla…


Kirjoittanut Nina