Vihdoinkin on enää vain pari päivää siihen, mitä on hartaasti odotettu jo monta viikkoa: joululomaan!

Ala- ja yläasteella joululoma oli ihanan leppoisaa aikaa. Aamuisin sai nukkua pitkään, syödä hyvää jouluruokaa kotona tai sukulaisten luona ja tuijottaa televisiota vaikka koko päivän. Silloin ei ollut pakottavaa tarvetta yrittää käyttää vapaa-aikaa, edes jollakin tapaa hyödyksi, esimerkiksi koulutehtäviä tehden. Koulukirjat oli työnnetty visusti syrjään, eikä niistä tarvinnut murehtia ennen loman loppumista.

Mutta minkälainen tuleekaan olemaan tämän vuoden joululoma? Kun joululahjat on avattu, sukuloitu ympäri Suomea, hankittu monta joulukiloa ja juotu litroittain glögiä, tekisi mieli vain levätä kaiken jouluhössötyksen jälkeen. Alennusmyynteihinkin pitäisi päästä, tuhlaamaan sediltä ja tädeiltä saadut joululahjarahat. Mutta lieneekö siihen aikaa, kun pitäisi yrittää opinnäytetyötäkin saada tehdyksi, kun kerran ei tarvitse mennä kouluun.

Toiset saattavat jo ensimmäisenä lomapäivänä tarttua rästiin jääneiden tehtävien kimppuun, kun taas toiset lykkäävät päivä toisensa jälkeen kouluhommia syrjemmäksi ajatellen: "Ei nyt tänään enää millään jaksa, kun sieltä tulee se hyvä elokuvakin ihan kohta. Kyllä minä sitten huomenna ehdin, tai ehkä sitten ylihuomenna…". Nämä tuonnemmaksi lykkääjä-tyypit, saattavat hyvinkin löytää itsensä paniikin partaalta viimeisenä lomapäivänä, todetessaan etteivät ole saaneet loman aikana tehdyksi mitään koulutöitä. Ahdistuneena saamattomuudestaan, he yrittävät sitten yhdeltätoista illalla pakertaa jotakin, saamatta mitään kunnollista jälkeä aikaan. Suurella osalla ihmisistä on kummallinen tapa siirtää asioita tuonnemmas, jos he tietävät, ettei sitä tarvitse tehdä aivan tällä sekunnilla. Ja ihmisillä on myös ikävä tapa unohtaa nuo tuonnemmaksi lykätyt asiat.

Itsellänikin on paljon tuonnemmaksi lykkääjä-tyypin tunnusmerkkejä. Sitä ei koulun jälkeen millään jaksaisi heti alkaa lukea jotakin koulujuttuja, jotka eivät kiinnosta sitten pätkänkään vertaa. Tekisi mieli vain keittää kahvia ja katsoa hetken tv:tä. Ja hupsista keikkaa, kellohan on jo kahdeksan. Mieleen muistuu, että pitäisi lukea. Mutta kun televisiosta tulee Frendit…

Kirjoittanut Nina